Ohjelman suunnittelu
Leirin ohjelman voi suunnitella leirin teeman perusteella. Ennen teeman lopullista päättämistä on kuitenkin syytä varmistaa, että teema sopii leiripaikkaan. Ohjelman suunnittelu on yhdessä suunnittelua. Suunnittelun tulokset kannattaa jakaa kaikille johtajille paperilla ennen leiriä, jotta kaikki varmasti tietävät ohjelman ja ovat varustautuneet siihen.
Varsinainen ohjelma
Monella leirillä on teema, johon jo leirin nimi viittaa, esimerkiksi Zulu -97, ja jonka pohjalle suuri osa leiriä rakentuu. Onnistunut leiri ei välttämättä tarvitse koko leirin kattavaa teemaa, vaan päiväkohtainen teema voi olla parempi vaihtoehto. Teeman avulla ohjelma pysyy koossa. Samalla leiriläiset tutustuvat tiettyyn teemaan kuten afrikkalaiseen kulttuuriin.
Esimerkkejä Zulu -97 -leirille sopivista ohjelmaideoista:
- vartioiden nimet afrikkalaisia heimoja
- afrikkalaistyylinen leiriportti
- afrikkalaisia ruokia
- vartioilla tunnuskilvet
- leiriolympialaisissa tehdään bushmannien hammasharja ja krokotiilin syöttölaite
- kudotaan heinäpatjat
- leirikaste on heimolaiseksi tulemisen koe
- afrikkalaistyylinen iltanuotio
Leiriohjelmassa kannattaa käyttää peruspartio-ohjelmaa mahdollisimman paljon apuna. Leirille sopivat hyvin muun muassa retki- ja leiritaitoihin sekä kätevyyteen liittyvät suoritukset ja taitomerkit. Solmut, köytökset ja liitokset kuuluvat kiinteästi rakenteluun. Ne kannattaa opettaa tai kerrata heti alussa.
Erikoispäiviä leirillä voivat olla vaikkapa haikki, pt-kisat, oma päivä (ei ohjelmaa), musta päivä, purjehdus ja surffaus, markkinat. Sadepäiviin kannattaa varautua pystyttämällä kaminateltat. Parista lainapeitteestä saa hyvän suojan vaikka koko leirille. Pienen sateen vuoksi ei ohjelmaa kannata muuttaa. Kovalla sateella teltoissa voi vaikkapa pelata, suorittaa suorituskirjan tehtäviä tai tehdä erilaisia kädentaitotehtäviä. Kylmyyttä varten kannattaa pitää varastossa muutamia liikunnallisia leikkejä kuten esimerkiksi juoksuviestit, "Laurentsia" tai "Kuka tuo minulle kävyn".
Palvelutempauksena leiri voi harventaa naapurin metsää tai hakata mökkiläisille polttopuita. Leirikaste kannattaa ympäröidä mystiikalla ja sen yhteydessä antaa leiriläiselle hänen partionimensä. Leirikaste kannattaa suunnitella tarkasti etukäteen, jotta tuloksena olisi hieno elämys eikä kiusaamisperinne. Liian nuorten johtajien järjestämänä kaste voi riistäytyä käsistä. Viimeisenä iltana on hauska järjestää jotain erikoista: show, rantakekkerit, naamiaiset, suuri iltanuotio.
Kesäleiri on hyvä paikka suorittaa erilaisia taitomerkkejä. Taitomerkkien varaan voi myös rakentaa muutaman leiripäivän ohjelman.
Esimerkki vartioleirin ohjelmarungosta
- Perjantai, lauantai, sunnuntai: Rakenteluleiri, vartionjohtajat lähtevät polkupyörillä leirille
- Maanantai: Saapuminen, rakentelu alkaa: teltat, toteemi, keittiö, roskakuopat, likakaivo. Yhteiset rakennelmat valmiiksi, johtajisto auttaa. Päivän mittaan ilmakiväärikilpailu vartioittain. Toimintakilpailu alkaa. Illalla juhlava iltapala vartioittain.
- Tiistai: Rakentelu jatkuu, perusrakennelmat tarkastetaan klo 12:00. Ohjelma 2 donitsin teko, soutuviesti, suunnistusharjoitusta. Korkkiveneen teko alkaa: vartioille korkit, moottorit, potkurit ja patterit. Maastoleikin valmistava osa illalla klo 20:00 - 23:00 - vakoilua, salakirjoitusta, seuraavan päivän juonen selvittämistä ja salaperäistä tunnelmaa.
- Keskiviikko: Aamulla maastoleikki, perustuu edelliseen iltaan. Ohjelma 2: mahdollisuus suorituksiin ja koulutuspisteisiin. Illalla vartioiden oma iltanuotio.
- Torstai: Ohjelma 1: kolmiotteu (ammunta, juoksu, uinti). Ohjelma 2: valmistautuminen vaellukselle lähtöön. Kevyt iltapala. Illalla EA-koulutus.
- Perjantai: Lähtö porrastetusti vaellukselle. Illalla yöpymispaikalla lättytaikinaa.
- Lauantai: Paluu porrastetusti. Sauna. Illalla leirikaste.
- Sunnuntai: Vierailupäivä: Kirkko, leiriolympialaiset, korkkivenekilpailu, toimintakilpailu päättyy, illalla leirinuotio.
- Maanantai: Leirin purku
Lippukunnan omat leiriperinteet auttavat leiriohjelman suunnittelussa. Perinteenä voi olla leiriolympialaiset, erikoinen leirikaste, kotiseutukierros lähiympäristössä, öinen lipunryöstö tai vaikkapa veneenupotuskisa. Käytä apuna vanhoja perinteitä ja kehitä uusia.
Leirin päiväohjelma
Päivittäisenä runkona kannattaa pitää eräänlaista peruspäiväohjelmaa. Ohessa on pari esimerkkiä vartioleirin ohjelmasta:
Esimerkki 1
08:00 Herätys, aamutoimet
08:30 Aamupala
09:00 Lipunnosto, aamuhartaus, tettojen huolto, vj-neuvosto
10:00 Ohjelma 1, uinti
12:00 Ruoka
13:00 Hiljainen tai vapaatunti, johtajapalaveri
14:00 Päivämehu
14:15 Ohjelma 2, uinti
17:00 Ruoka
18:00 Vapaatunti, valmistautuminen iltaohjelmaan
19:00 Ohjelma 3, iltapala, iltapesu, iltalaulu
22:30 Hiljaisuus, johtajapalaveri
Esimerkki 2
09:00 Lipunnosto, aamuhartaus (vartiot hoitavat aamutoimet itsenäisesti, alussa tätä valvotaan)
10:00 Ohjelma 1, uinti
11:30 Ruoka (keskuskeittiöllä), vapaata, johtajapalaveri
13:00 Ohjelma 2, uinti
16:00 Ruoka (vartiot valmistavat itse), valmistautuminen iltaan
19:00 Vj-neuvosto
19:30 Ohjelma 3
22:30 Hiljaisuus, johtajapalaveri
Molemmissa on paljon rutiininomaisia tehtäviä, joiden tekemiseen myös leiriläiset osallistuvat. On tärkeää on korostaa, että nämä tehtävät eivät ole vain joidenkin vartioiden hanttihommia vaan että kaikki osallistuvat näiden tärkeiden, yhteisten tehtävien hoitamiseen. Esimerkkejä jatkuvasti vaihtuvista tehtävistä: Tiski 1, tiski 2, käymälät, päiväkirja, keittiö, vesi, puu, päivystys, posti.
Leiriohjelman osana voi olla myös leirivartioiden toimintakilpailu. Se parantaa vartioiden yhteishenkeä. Toisaalta se saattaa aiheuttaa myös riitaa vartioiden välillä tai huonoiten menestyvä voi lopettaa yrittämisen kokonaan. Pisteytyksessä pitää olla varovainen. Plussaa voi antaa hyvin hoidetusta rutiinitehtävästä, hyvästä vartiohengestä, kilpailun voitosta, rakentelusta tai menestyksellisestä telttatarkastuksesta.
Haikki
Haikki tarkoittaa leiriltä tehtävää lyhyttä, yhden tai kahden yön vaellusta. Viikon vartiolaisleirillä se on erittäin suositeltavaa ohjelmaa. Lyhyellä 3-5 päivän leirillä partiotaitokilpailu on usein parempi ja helpommin järjestettävä vartion leiriretki.
Tavallisesti haikki tehdään leirivartioittain tai siten, että vaellusmatka edetään leirivartioittain, mutta yöksi kokoonnutaan yhteen. Vartioittain kulkeminen lujittaa vartiohenkeä.
Haikki voidaan tehdä esimerkiksi jalan, kanooteilla tai polkupyörillä. Valinta riippuu käytössä olevasta kalustosta. Vaellusmatka riippuu luonnollisesti kulkuneuvoista. Joka tapauksessa sen on syytä olla niin lyhyt, että kaikki pystyvät nauttimaan vaelluksesta. Reitti kannattaa suunnitella kulkemaan paikallisten nähtävyyksien, esimerkiksi luonnonmuodostelmien, historiallisten paikkojen tai suurten maalaistalojen, kautta. Erityisesti yöpaikan valinnassa kannattaa nähdä vaivaa. Joka tapauksessa reitti pitää kokeilla etukäteen, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin.
Vaeltaminen muuttuu mielenkiintoisemmaksi, jos matkan varrella on pieniä tehtäviä, rasteja tai muita yllätyksiä. Jos matkan varrella olevista kiintoisista kohteista on hankkinut tietoa ennen leiriä, on haikille helppo tehdä mielenkiintoisia tehtäviä. Haikista voi tehdä kiinnostavamman myös vartion oman haikkipäiväkirjan avulla. Lähtiessä jaettuun tyhjään vihkoon voi kirjoittaa vartion kokemuksia ja mielialoja.
Iltanuotio
Monien leirien parhaat muistot ovat syntyneet hyvällä iltanuotiolla. Onnistunut iltanuotio on partiohauskaa parhaimmillaan. Leirin henki paranee ja yhteenkuuluvuuden tunne lujittuu.
Yleistä
Yhden henkilön pitäisi ottaa nuotiotilaisuus hyvissä ajoin etukäteen vastuulleen. Tämä ei tarkoita, että kaikki pitää tehdä yksin. Yhteistyössä ja -ymmärryksessä muiden johtajien kanssa vastuullinen junailee leirinuotion valmistelut etukäteen. Suunnittelu on parasta aloittaa riittävän ajoissa niin, että kaikki tarpeelliset järjestelyt ehditään hoitamaan ilman viime hetken hermopaineita.
Suunnitteluvaiheessa pitää ottaa huomioon osallistujien ikä. Sudenpennut, vartioikäiset, vaeltajat jne. vaativat kaikki hieman erilaista ohjelmaa. Ohjelman pitää olla sopivaa juuri kyseisille ikäryhmille.
Hyvä nuotiopaikka on jo puolet onnistuneesta iltanuotiosta. Hyviä paikkoja ovat esimerkiksi isot laiturit, niemen nokat, rannassa olevat notkelmat ja pienet saaret. Nuotioillan arvoa korostaa, jos samaa paikkaa ei käytetä muuhun toimintaan. Nuotiopaikalla on erityinen arvo.
Usein onnistuneella iltanuotiolla on jokin teema. Teemana voi olla esimerkiksi merirosvot, mustan kissa arvoitus, hölmöläiset, karhu tai viisikon seikkailut. Teema sitoo eri ohjelmanumeroita toisiinsa.
Turvallisuudesta on pidettävä erityistä huolta. Nuotion alta kannattaa poistaa kaikki eloperäinen aines, jotta tuli ei leviä. Samoin nuotion reunat pitää vuorata kivillä, savella, soralla tai muulla palamattomalla aineella. Kaunis iltanuotio voidaan rakentaa veden päälle. Se voidaan tehdä pienen lautan tai tolpan varaan.
Vettä on varattava nuotion lähelle. Oltaessa vesistön ääressä käsillä pitää olla vesiastioita. Muista aina varmistaa maanomistajan lupa. Säätiedotuksia on seurattava, jotta tiedetään, onko tulenteko ylipäänsä sallittua. Iltanuotion voi pitää ilman tultakin. Tulen sijasta kokoonnutaan mielikuvitusta käyttäen esimerkiksi jännittävän näköisen kannon ympärille.
Toteutus
Nuotiopaikalle voidaan tulla monella tavalla, vaikkapa laulaen tai sokkona narua seuraten. Useimmiten kuitenkin tilaisuuden arvioa korostetaan tulemalla paikalle hiljaisuudessa. Kaikki istuvat omille paikoilleen ja odottavat nuotiomestarin tuloa. Istumapaikat pitää osoittaa siten, että partiolaiset ovat tiiviisti nuotiopaikan ympärillä.
Tilaisuus on pyrittävä aloittamaan niin, että se vangitsee levottomimpienkin huomion. Aloitukseen kuuluu ehdottomasti nuotiomestarin juhlallinen saapuminen ja nuotion rituaalinen sytytys. Tulen sytyttämistä voidaan kannustaa lausumalla loitsuja tai suorittamalla juhlallisia menoja. Yhdessä voidaan lausua monta kertaa "Syty nuotio, pala nuotio, valaise ja lämmitä meitä" tai yhtä hyvin vaikka "Tsuuuh tuus tsuhtsuh, puuuh, puuh, puhpuh" nousevalla ja laskevalla äänellä, kunnes tuli syttyy. Nuotioloitsu voi hyvin olla omatekoinen. Hyvästä aloituksesta kannattaa tehdä lippukunnan oma perinne.
Nuotio-ohjelma
Ohessa olevassa kaaviossa on hyvä resepti onnistuneelle nuotiolle. Voit maustaa sitä makusi mukaan, mutta älä tingi juhlavasta aloituksesta ja päätösmenoista, sillä ne ovat mieleenpainuvimpia iltanuotion osia.
Iltanuotion alkupään ohjelman pitäisi olla hauskaa ja ehkä riehakastakin. Laulut voivat olla erityisen iloisia ja reippaita, esimerkiksi sopivan vaikeita laululeikkejä ("Laurenzia", "Kas metsämökin ikkunasta tonttu ulos kurkistaa", "Jos sun hauska on niin kädet yhteen lyö" ja niin edelleen. Tunnelman pitäisi olla hilpeimmillään ja hauskimmillaan iltanuotion puolivälin kohdalla, josta sitä vähitelleen aletaan rauhoittaa hieman vakavamilla ohjelmilla.
Nuotiotilaisuus päätty perinteisesti hiljentyen sisaruspiiriin, jossa lauletaan esimerkiksi "Maa on niin kaunis" tai luetaan iltarukous. Nuotiotilaisuus ei saisi hajota käsiin, vaan poistuminen pitää tapahtua hyvässä järjestyksessä yksitellen.
Jos tunnelma on jäänyt lopussa liian hilpeäksi ja raisuksi, hiljeneminen ja yörauha eivät onnistu, ja seuraava päivä menee silmät puoliummessa raahustaessa.
Iltanuotion sopiva kesto on tunnista puolentoista tuntiin. Liian pitkä nuotio lässähtää tunnelmaltaan ja nuorimmat menettävät kiinnostuksensa.
Huomioitavaa
Nuotiomestarin pitää varata useita ylimääräisiä ohjelmanumeroita takataskuunsa. Ne voivat olla lauluja, leikkejä, sketsejä tai huutoja. Kaikki menee suunnitellulla tavalla vain harvoin ja pientä paikkausta tarvitaan usein. Samoin, jos alussa joku esittää kovin vakavaa ohjelmaa, kannattaa estää tunnelman notkahtaminen esimerkiksi ylimääräisellä huudolla tai sketsillä. Tunnelman kannalta on todella hyvä, jos käytössä on jokin soitin laulujen säestämiseen. Soitin voi olla vaikkapa vain kurkkupurkki, jos muuta ei ole saatavissa.
Usein ohjelma kootaan sillä periaatteella, että jokainen vartio esiintyy. Jos leiri on pieni, tämä saattaa toimia. Usein kuitenkin hyviksi esiintyjiksi tunnettuja leiriläisiä kannattaa käyttää muita enemmän. Myös joku ulkopuolinen vieras voi tehdä säväyksen. Erityisen oleellista on johtajien ryhmän esittämä ohjelma. Onpa kesäleirillä nähty itse joulupukkikin. Ohjelmissa laatu korvaa aina määrän.
Ohjelman pitäisi olla mahdollisuuksien mukaan sellaista, että kaikki voivat tavalla tai toisella osallistua ohjelmaan vahintään edes laululeikeissä ja huudoissa. Liian monia kilpailuja kannattaa välttää, koska vain pieni osa leiriläisistä voi kerrallaan osallistua. Kaikki pitäisi saada mukaan tunnelmaan ja toimintaan. Ohjelma ei saisi loukata ketään. Kunnollinen iltanuotio pitää sisällään runsaasti huumoria ja jännitystä.
Kesäillat ovat joskus hyvin viileitä, joten päälle kannattaa määrätä kyllin lämpimät vaatteet ja takapuolen alle eristystä.
Erilaiset leirit
Leirin tekemisessä kannattaa käyttää mielikuvitusta ja vaihtelua. Leiripaikkana voi olla vaikkapa meri, saaristo, saari, naapurilippukunnan leirialue tai kansallispuisto. Leiri voi olla lippukunnan oma tai vaihtoehtoisesti se voidaan järjestää yhdessä ennestään tutun tai täysin tuntemattoman lippukunnan kanssa. Myös talvileiri ja vaellusleiri ovat kokeilemisen arvoisia ideiota.